onsdag 5. november 2008

Bekjempe mødre- og spedbarnsdødelighet

Det er med glede at vi nå kan få ta fatt på andre ting etter at syke- og fødestua med apotek er blitt nasjonalisert. Vi vil nå stå og gå sammen med helsesenteret i kampen om å forebygge sykdom og død.

Et av de mange temaene er nemling den høye mødre- og spedbarnsdødeligheten som vi har i området. Statestikker sier at 1\2 million kvinner dør i fødsel hvert år, og hvert 5.spedbarn dør pr. dag. Folkens, vi er i 2008 og det er mennesker som ikke bor så langt fra Norge.
Grunnene er mange, men vi har de siste månedene konsentrert oss om de tradisjonelle fødselshjelperne. I april hadde prosjeket, sammen med ansatte fra fylkessykehuset, kurs med dem. Temaet den første dagen var grunner til, og konsekvenser en får ved kjønnslemlestelse. De påfølgende to dagene opplæring, samtale og praktiske ferdigheter rundt:"Ren fødsel". Kursdeltakerne uttrykte etter kurse stor glede over kunnskapen de hadde fått, samarbeidet som var inngått og ansvaret vi stod sammen om. Dette viste de med høylytt sang og ringdans.
Tradisjonelle fødselshjelpere er kvinner som har praktisk erfaring rundt fødselen som ofte har stor tillit og respekt. Målet vårt er å ha et samarbeid med dem slik at de kan rådføre de gravide og kvinner i fødsel ute i de mange landsbyene ofte langt fra helsesenteret. De gangene det viser seg at de trenger mer kyndig hjelp på helsesenteret, får de muligheten til å behandle den gravide slik at hun blir frisk og derfor også blir sterkere i fødselen og ikke minst vil føde et friskt barn. I tillegg får en muligheten til å assistere under fødselen noe som er svært vikitg med tanke på at det er ofte kompliserte fødsler pga. at de fleste kvinner i området er kjønnslemlestet.

Her ser vi store muligheter i bekjempelse mot mødre- og spedbarnsdødelighet. Om tallene på antall svangerskapskontroller og assisterte fødsler vil øke vil vise om vi lykkes eller ei. Vi skal holde dere orientert.

Anita

Ingen kommentarer: