søndag 26. april 2009

Ny metode i bekjempelse av kjønnslemlestelse

Vi prøver oss på stadig nye metoder i bekjempelsen av kjønnslemlestelse. En teatergruppe på 10 lokale personer har vært med på en turné. De mange fremmøtte følger godt med. Dette virker å være en god metode å snakke til den analfabete befolkningen.

Den siste måneden har vi vært på besøk i alle de 27 landsbyene som tilhører Tambaga og Kokofata kommune. Dette for å vise et teaterstykke som forteller tradisjonen, konsekvensene og lidelsen som jentebarnet får ved kjønnslemlestelse.
Først er det tromme og dans for å vise befolkningen at det har kommet gjester til landsbyen for å fortelle dem noe. Så teaterstykke til mye latter og morro for de fremmøtte. Etterpå tar den kvinnelige sykepleieren i prosjektet ordet og forteller med sterk innlevelse hva hun ser i hverdagen av konsekvenser etter kjønnslemlestelse. Alt dette tilsammen gjør ofte så inntrykk på de fremmøtte at de kommer ofte frem og forteller sine tanker rundt denne tradisjonen som de er så bundet opp til og blitt så slave under.
En kvinne sa: "Nå skjønner jeg hvorfor jeg går med feber og underlivsinfeksjon til stadighet. Det har ingen helsepersonell sagt til meg før". En annen dame har sagt: "Det gjør meg vondt å høre og se hva de besøkende sier om kjønnslemlestelse. Det er bare så vanskelig for vi har så lite vi skulle ha sagt. Svigermor kommer å tar jentebarnet fra oss for å kutte "gleden".
Anita

2 kommentarer:

kjersti sa...

Så spennende å følge med på fortsettelsen av arbeidet mot kjønnslemlestelse! Dere gjør et godt arbeid! Savner å være der nede av og til:) Lykke til med innspurten!

Unknown sa...

Hei Anita og Hølje. Når jeg passerte Tambaga var huset akkurat ferdig. Så da måtte vi kjøpe ei høne fra en lokal jeger. Mali var første møtet med Afrika. Siden vært i øst også, men neste reise er vestafrika. Det er noe ubeskrivelig vakkert med det landet. Tambaga er jo egentlig sentalt med noen få timer til Bamako. Stikker innom en dag. Har dere tenkt å bli der? Hilsen Iver Sunnset.